perjantai 3. syyskuuta 2010

Vaadin 150 prosentin rojuveroa!

Tänä vuonna maailman ylikulutuspäivä aikaistui kuukaudella. Me maailman ihmiset kulutimme  kaikki maapallon tänä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat loppuun jo elokuun 21. päivä.
Viime vuonna tuo päivä oli syyskuun puolenvälin jälkeen.

Huolestuttavaa.

---------
Keväällä satuin istahtamaan lounaspöytään, jossa kollegani kertoi ostavansa uudet tyynyt monta kertaa vuodessa. Ihan sen vuoksi, kun niitä ei saa pesemällä tarpeeksi kuohkeiksi. Hän ostaa kuulemma aina kaikkein halvimpia tyynyjä, koska ne voi sitten huoletta heittää roskiin ja ostaa uudet.

Kun olen tällainen tekopyhä ympäristömeuhkaaja, olin tippua tuoliltani. Kun muut työkaverit ihmettelivät kollegan rahan tuhlausta, minä kauhistelin luonnonvarojen ja ympäristön raiskausta. Tuhahdin, että halvan tavaran valmistaminen pitäisi lailla kieltää!
Kuinkahan kalliita niiden tyynyjen pitäisi olla, jotta kollegani näkisi järkeväksi pestä niitä?
Melko usein hinta korreloi jollakin tavalla tuotteen laatuun. Haluan uskoa, että kaupan kalleimmat tyynyt kestäisivät hyvinä pesunkin jälkeen.
Tässä rojunraivaussessiossa olen moneen kertaan manannut alimpaan helvettiin firmojen mainoslahjat, urheilukilpailujen tavarapalkinnot ja arpajaisvoitot. Useimmiten kaikki tyynni aivan puhdasta skeidaa.  Sadan tavaran haasteen kohteet nro 45-53 ovat mieheni lapsuudessaan voittamia urheilukilpailujen tavarapalkintoja.

Mitähän käyttöä urheilukisajärjestäjien mielestä 13-vuotiaalla kollilla on:

45.    Kolmelle jälkiruokakulholle?
46.    Kolmelle pikarilasille?
47.    Parittomille laseille?
48.    Neljälle kullatulla korkealle pikarille?
49.    Viidelle kullatulle matalalle pikarille?
50.    Kullatulle pöllölle?
51.    Linnunmuotoiselle pullonavaajalle?
52.    Kipsikoristeelle, joka esittää tanssivia elefantteja?
53.    Maatuskaenkelikynttilänjalalle?

Minä sentään voitin 13-vuotiaana ratsastuskilpailuissa askartelusetin, joka tuli heti käyttöön. Toinen hyvin mieleen jäänyt palkinto oli 30 markkaa. Sillä sain maksettua seuraavan kisan lähtömaksun.

Se kansanedustajaehdokas, joka lupaa asettaa kaikelle halvalle krääsälle 150 prosentin rojuveron saa minun ääneni ensi kevään vaaleissa!

13 kommenttia:

 1. Ei oo totta! Siis aina uudet tyynyt???? Kaikkee sitä kuulee!

  VastaaPoista
 2. Viisasta puhetta. Ittee aina niin ketuttaa kun on tullu ostettua jotain typerää krääsää ja sitten ne vaan heittää roskiin.. että olen ihan yhtä tekopyhä ympäristömeuhkaaja minäkin. Ja on tosi ärsyttävää olla sellanen!!! Mutta on joo aika typerää kamaa noi palkinnot. Mulla on koiria ja jotain pystejä on saatu näyttelyistä, ja että mä vihaan niitä.. jatkossa, jos vielä niitä tulee, en ota vastaan enää. Aivan maaliman turhimpia rojuja mokomat.

  Mua ja ärsyttää ihmiset, jotka aivan mistään piittaamatta heittää esim väärään roskikseen kamaa. Töissä näkee just sitä.. hyvät kierrätysroskikset mutta eräät viis veisaa niistä..

  VastaaPoista
 3. Ja jos itse ei hyvää tavaraa haluakaan, niin eikö voi lahjoittaa eteenpäin edes? Miksi ROSKIIN?!

  VastaaPoista
 4. Jos sinulla on joku ilta tylsää, niin muistin sinua blogissani pienellä kirjallisella tehtävällä :)

  VastaaPoista
 5. JOnna: jep, jep. Melko hämmästyttävää.

  Heli: Viisas valinta olla ottamatta vastaan palkintoa! Ehkä järkkäritkin vähitellen alkavat pohtia krääsäpalkintojen tarpeellisuutta. Tänään jouduin töissä ottamaan kantaa siihen, mitä "give-away" lahjoja teetettäisiin messuille? En voinut edelleenkään todeta muuta kuin, että halvan rojun valmistus pitäisi lailla kieltää. Give-awayt ovat kaikkein pahimmista päästä rojuarsenaalissa. Halvalla pitää saada paljon, joten laatu on AINA ala-arvoista.

  Animosa: En tiedä viittasitko kommentilla työkaverini tyynyihin vain omiin, kuvissa näytettyihin, rojukasoihini :-) ? Tyynyasiassa saattoi taustalla olla hygienia-ajatus. Luulo, että kukaan ei voi toisen käytettyä tyynyä käyttää. Jos taas kommentoit omia rojujani, niin älä huolestu. En heitä mitään roskiin. Vien kaiken lähetyskirppikselle ja toivon, että kirppiksellä minun rojustani tulee jonkun toisen aarre.

  Salattu Minä: kiitos vinkistä. Käyn vierailulla.

  Sari.: Tehdäänkö yhdessä kansalaisaloite rojuverosta :-) ?

  VastaaPoista
 6. Mannukka, voin toimittaa ton pöllön sulle postitse, jos lähetät mulle yhteystietosi :-)

  sotkuholisti@gmail.com

  VastaaPoista
 7. Kirjoitat asiaa. Mielestäni idioottimaisinta ovat ns. kaupanpäällislahjat. 'tilaa lehti, niin saat meikkipussin/pehmolelun ilmaiseksi tms.' Kuka tilaa tai ostaa mitään sen takia, että saa hyödytöntä roinaa kotiinsa...

  VastaaPoista
 8. Niin just! Ilmeisesti tuo kytkylahja on kuitenkin toimii erinomainen myynnin buusterina. Ei niitä muuten niin paljon harrastettaisi. Kyllä mäkin olen nuorena tilannt jos jonkinlaista lehteä sen lahjan takia. Mulle on tullut ainakin sarja kankaisia "matkalaukkuja" (!), otsalamppu ja juoksutakki. Todella typerää. Kassit olivat kamalia. Otsalamppu hajos samantien ja juoksutakissa oli liian lyhyet hihat (se mun kyllä olis pitänyt tajuta itsekin. Normivaatteissa on mulle aina liian lyhyet hihat).
  Vihdoin olen oppinut, että en ota vastaan mitään ilmaista kytkylahjaa. Maailmassa ei ole olemassa hyvälaatuista ilmaista tavaraa. Näin se vaan on. (Mutta miksi se on ollut niin vaikea uskoa?)

  VastaaPoista
 9. Juu, juuri tuohon tyynyjen roskiin heittoon viittasin - ja tuohon asenteeseen yleensäkin, että heitetään roskiin mieluummin kuin kierrätetään. Osittain se kai on jonkinsortin tietämättömyyttä, laiskuutta, perisuomalaista "kateutta" (ei siis haluta ilmaiseksi antaa jollekin tavaraa kun itse on maksettu, joten mieluummin roskiin...) ja osittain ei "kehdata" tyrkyttää omia "romuja" kellekään (vaikka oikeasti olisikin ihan hyvää tavaraa) ...en tiiä.
  Jotenkin vain tuo tyynyjuttu oli jo niin kamala esimerkki täydestä välinpitämättömyydestä ekologisuutta, luonnonvarojen tuhlailua JA rahanarvoa kohtaan...

  VastaaPoista
 10. Minä olen joskus jostain syystä saanut kaupanpäällisiksi semmoisen vähän "vanhanaikaisen" sateenvarjon - se kyllä on hyvä :D Kun joskus on tyrkytetty kaupanpäällisiksi jotain tavaraa kaupassa, olen saattanut sanoa vain "ei kiitos - en tarvitse". Tämä hämmästyttää tarjoajaa aina yhtä paljon ..."mutta sehän on ILMAINEN??" Joku saisi maksaa minulle, jos minun pitää varastoida kotiini turhakkeita.

  VastaaPoista
 11. Joo meillä lapset oli vähän nyreenä, kun kieltäydyin hampurilaispaikkojen leluista. Noh, aina en halunnut olla julma äiti, joka tarjosi jäätelöä lelun sijaan. Onneksi jossain vaiheessa ne lelut vaihtuivat CD:ksi ja muuksi vähän järkevämmäksi. Nyt moneen vuoteen meillä ei ole enää lastenateriat riittäneet nälän tyydyttämiseen, joten leluriesasta ollaan päästy.

  VastaaPoista