lauantai 10. heinäkuuta 2010

Siivousprojektin analyysiä

Kun jokin menee pieleen, täysin penkin alle, on syytä henkäistä syvään, ottaa etäisyyttä ja analysoida tilanne. Ottaa opiksi virheistä.

Sotkuholistin projekti alkoi hyvin, mutta jossain meni pieleen.

Alkuhuumassa tingin mielelläni jopa riittävistä yöunista kiillottaessani tiskipöytää. Hurahdin raivaukseen ja siivoukseen niin, että kaikki muu jäi liian vähälle huomiolle. Perhe joutui tyytymään valmislihapulliin ja mummonmuusiin. Harrasteopinnotkin tyssähtivät täysin.

Alkuun olin iloinen siivousmuija. Pian kuitenkin nuttura alkoi kiristää päänahkaa. Kengät keskellä lattiaa tai kahvimuki olohuoneen pöydällä saivat minut räjähtämään. Näin kovin paljon vaivaa siisteyden eteen ja olin innostunut, mutta muut eivät innostuneetkaan uudesta projektistani.

Vaikka lähestyin tehtävääni järkevällä askel askeleelta -metodilla, mieleni kuitenkin haukkasi koko kakun kerralla. Näin itseni vain päämäärässä: kauniissa, minimalistisessa, alati järjestyksessä pysyvässä, mielenrauhaa tarjoavassa kodissa. Unohdin kokonaan baby stepit ja välivaiheet. Masennuin kun en muuttunutkaan parissa kuukaudessa toiseksi ihmiseksi. (Vielä järkyttävämpää oli huomata, ettei muulla perheellä ollut aikomustakaan alkaa siivousintoilijoiksi.)

Projektista huolimatta alati siivoton kämppämme alkoi jurppimaan. Siivoamisen sijaan painuin mieluummin pehkuihin kirjan kanssa, katsoin kaikki sokkokokin jaksot netistä, istuin auringossa, rapsutin koiraa ja söin jäätelöä. Lopulta ajauduin kokonaisvaltaiseen ahdistukseen ja masennukseen toivottoman päämäärän edessä. Onko ennalta määrätty kohtaloni elää koko elämäni sotkussa, keskellä kaatopaikkaa?

Nyt olisi syytä ottaa jotain opiksi.
1: Ymmärrä, että voit muuttaa vain itsesi, et muita.
2: Aseta realistiset välitavoitteet ja nauti niistä. Urheilijatkin tavoittelevat piirinmestaruutta ennen olympiakultahaaveita.
3: Opettele nauttimaan matkasta (siivoamisesta) ja unohda lopullinen määränpää. -> Miten tästä siivoamisesta voi oppia pitämään? Kertokaa te onnelliset, jotka olette sen jo oppineet.