keskiviikko 20. lokakuuta 2010

Jotain tolkkua pojan vaatekaappiin

Olen tuskastellut jo aiemminkin täällä jatkuvaa pyykkäämistä.

Meillä on ollut jo pitkään käytössä pyykkien omakorisysteemi. Viikkaan jokaisen vaatteet valmiiksi omaan koriin. Kauniisti kaappivalmiiksi. Oletan, että jokainen hoitaa vaatteensa siitä eteenpäin.

8-vuotias on ilmaissut napakan vastalauseensa: Mä olen vielä lapsi!
Kun, en hyväksy tuota, seuraava veto on: Mä en osaa, en yletä ylemmille hyllyille!
No joo, ehkä vielä autan kuopusta.

43-vuotias ei vastustele. Nolona myöntää, että kyllä hänen ne sinne kaappiin pitäisi itsekin saada. Vaan ei saa. Odottelen aina 3-4 viikkoa, tai kuukauuta, ja lopulta raivopäänä survon viikatut vaatteet 43-vuotiaan kaappeihin. Etsin tyhjiä koloja ja tilkitsen ne sukilla, paidoilla ja kalsareilla.

10-vuotiaassa on toivoni.
Vaatekaappi näytti tältä:


Lattialla on useita "omia pyykkikoreja" ja -kasseja täynnä viikattuja vaatteita odottamassa kaappiin pääsyä. Niitä on niin paljon, ettei kaapin oviakaan saa enää auki.

Kokeilin soveltaa työssä oppimaani poikaani.

1) Suunnittele hyvin, 2) ohjeista selkeästi ja 3) aseta konkreettinen tavoite.

Vaatekaapin kohdalla se meni näin:Suunnittelu: Suunnittelin toimivan järjestyksen kaappiin. Merkkasin maalarinteipillä mille hyllylle kuuluvat kalsarit, sukat, vyöt, lyhythihaiset t-paidat, pitkähihaiset t-paidat, colleget ja hupparit, fleecet ja neuleet, farkut ja suorat housut, ulkoiluhousut, sortsit jne.
Ohjeistus: Autoin ensimmäisellä kerralla täyttämään kaapin. Näytin kädestä pitäen mitä millekin hyllylle kuuluu. Ja miten pinot saa näyttämään siisteiltä (viikkauksen taitepuoli eteenpäin, repaleet kaapin seinää kohden).
Tavoite: Lopulta siistitty kaappi itsessään oli konkreettinen tavoite jatkoa varten.

Nyt kaappi näyttää tältä ja 10-vuotias totesi tyytyväisenä:
Äiti, tästä lähtien mä pidän tän ite kunnossa!
ps. 50-luvulla tähän kaappiin mahtuivat kahden pojan kaikki vaatteet. Yksikään hylly ei silloin kuulemma ollut täynnä. Nyt tänne mahtuu hädin tuskin yhden pojan rievut. Vaikka siirsin kiertoon 3 housut ja 3 hupparia. Ja vielä on narulla pyykkiä kuivumassa…

ps2. Tervetuloa lukijaksi HeidiM, Mirka, vaarihiiri, Dahlia, Annamarika ja Santtu!

13 kommenttia:

 1. Meillä on tuo sama nimilappusysteemi käytössä lasten vaatekaapeissa ja se kyllä toimii! =)

  VastaaPoista
 2. Meillä on 8-vuotiaan kaapissa toiminut hyvin muovikorit, joihin laitetaan alusvaatteet, sukat, t-paidat ja muut pienemmät tavarat. Kaappi näyttää siistimmältä ja pinojen kanssa ei ole niin tarkkaa.

  VastaaPoista
 3. Meillä on myös pojilla muovikoreja käytössä, joissa säilytetään sukkia ja pitkiä kalsareita yms. Vielä eivät vie itse vaatteita kaappeihinsa kuin satunnaisesti. Homma pyörii vaatekaapin päässä, mutta pyykkihuolto kodinhoitohuoneessa ei tunnu toimivan. Ja ihan mun omaa saamattomuuttani, tai jotain.

  Minillä on vaatteita runsaasti (lähes kaikki saatu käytettyinä), mutta olen saanut pidettyä senkin kaapin suht napakasti järjestyksessä. MUTTA, kun tuo meidän issukka (jonka oma vaatekaappi on tiptop) tuo viikattuja vaatteita tytön kaappiin, ovat hyllyt ihan sekaisin! Paidat, housut ja hameet ovat kaikki yhdessä ja samassa kasassa, kun hän työntää viikkaamansa vaatteet kaappiin yhtenä kekona.

  Olen jo jonkin aikaa miettinyt, että pitäisi laittaa tuollaiset nimikointiteipit sinne hyllyjen reunoihin ihan vaan issukan takia... Jos tuo toimii kymmenvuotiaalla, niin toiminee "kolmevitosellakin"?

  VastaaPoista
 4. Meille ostettiin Billy järjestystä ylläpitämään. Äiti vielä laittaa sinne lasten vaatteet mutta vanhempi lapsi, 4 vuotias, osaa jo itse hakea alahyllyiltä sukat, pikkarit, yöpaidan ja sukkahousut..

  VastaaPoista
 5. Vitsi mikä systeemi ja mitkä tulokset 10-vuotiaan kohdalla! Taidan kokeilla tuota meilläkin (puoliskoni lisäksi myös itseeni). Meillä kellari on kaiken kaman loppusijoituspaikka, jonka siivoamista on siirretty tässä jo useampi kuukausi. Sinne ei enää mahdu mitään loppusijoitettavaa ennen raivoisaa raivausurakkaa. Samoin liikuntakamppeet odottaa seuraavaa liikuntasessiota yleensä kasassa eteisen/makuuhuoneen/olohuoneen lattialla.

  Meillä viime aikoina paras keino saada nurkat kuntoon on ollut kutsua pari vierasta kylään. Silloin käy jonkin aikaa tuulispää, jonka aikana osa tavaroista löytää tiensä omalle paikalleen ja aika iso osa makuuhuoneeseen suljetun oven taakse. Mutta tuo kaapinsiivoussysteemi on jo tiedettä!

  VastaaPoista
 6. Meillä ei toimi tuo omien vaatteiden kaappiin vienti, puhumattakaan likaisten toimittamisesta pyykkikoriin. Milloin mistäkin lattialta niitä saa noukkia ja yhtäkkiä tyhjä pyykkikori on kaikkea muuta kuin tyhjä.

  VastaaPoista
 7. Mahtava blogi!!!Mun pulma on se, että aloitan siivouksen aina liian perusteellisesti ja pikkutarkasti ja sitten väsähdän. Ylläpitosiivous -mitä se on?

  VastaaPoista
 8. Onpas hyvä idea sinulla kymmenvuotiaalle! Omat lapseni ovat vielä pieniä, eivätkä osaa lukea, mutta voisin tehdä saman lasten vaatekaappeihin _miestäni_ varten, että osaisi laittaa viikatut vaatteet oikeisiin paikkoihin!

  Kun vielä mies oppisi erottamaan, mikä vaate on kenenkäkin; meillä kun on kaksi tytärtä, melkein 5 v. ja reilu 2,5 v. Ilmeisesti kokolappujen lukeminen ei aina riitä. ; )

  Kiva blogi sinulla! Löysin tänne Mirkan kautta ja aion seurata juttujasi, vaikka nykyään en ehdi kovin paljoa blogimaailmassa vierailla.

  VastaaPoista
 9. Sotkuholisti, kokeilepa pitää sama koulutus 43-vuotiaalle ja kerro tulokset meillekin :)

  VastaaPoista
 10. Ylva: Suosittelen nimikointia :-) Täydellinen nainen tietty askartelisi jotkut todella kauniit ja tyylikkäät nimilaput. Meille sai riittää maalarinteipistä revityt suikaleet.

  Anis: Kapea Billy olis varmaan käytännöllisempi (kävin lunttaamassa sun blogista), mutta mä niin tykkään noista 50-luvun pelkistetyistä perintöhuonekaluista. Vaikka epäkäytännöllisiä usein ovatkin.

  Hanna: LOL! Meillä on just kans tollasta. Meillä on noita väliaikaisia varastoja, jotka ovat osoittautuneet loppusijoituspaikoiksi. Olohuoneen/eteisen ja makuuhuoneen lattioilla lojuu yleensä valikoima treeni- ja koulureppuja ja puoliksi kassista ulos vedettyjä märkiä pyyhkeitä. Vierashuoneesta useimmiten löytyy matkalaukut, puoliksi pakattuina (siis tyhjentämättä edellisestä reissusta).
  Meillä on vieraiden suhteen käynyt surullisesti. Pelkkä ajatus vierassiivoamisesta kuulostaa niin uuvuttavalta, että vieraat jää kutsumatta.

  Sari: Makuuhuoneista useimmiten meiltäkin löytyy pölyyn hautautuneita sukkia ja kalsareita. Ihan siitä pyykkikorin jaloista :D

  Leonida: Olin pohtinut tätä nimikointiasiaa jo vuosia. Silloin kun lapset eivät osanneet lukea, ajattelin että voisin PIIRTÄÄ heille ohjelaput. Noh, se nyt oli niin hirvittävän työlään tuntuinen projekti, että toteuttamatta jäi. Nyt kun kummatkin ovat jo 1,5 vuotta osanneet lukea, sain vihdoinkin aikaiseksi kirjalliset ohjeet.

  Ordinarefi: se vaatii kärsivällisyyttä :-) Olen nyt odotanut 3 viikkoa että viikatut vaatteet siirtyisivät kaappiin itsestään ... Jotenkin musta tuntuu, että astun aikuisen varpaille, jos menen ohjeistamaan kuin lasta: tähän kohtaan muru laitat lyhyet kalsarit ja tähän pitkät kalsarit. Parilliset sukat tälle hyllylle ja parittomat muualle :D
  Laitan vinkin korvantaakse.

  VastaaPoista
 11. Onneli: täydellisyyden tavoittelu on kuulemma monen sotkupetterin perimmäisin syy sotkuisuudelle :-) Todennäköisesti siis myös sulla ja mulla. Yritetään siis pitää mielessä suuret linjat, ja sitten joskus (ehkä 4 -vuoden päästä) voi päästä siihen ihanaan olotilaan, jossa vain ylläpidetään sitä siisteyttä. Huoah, kuulostaa niin kaukaiselta...

  VastaaPoista
 12. Mulla olisi huomenna urakkana lasten ( 4 tyttöä)vaatekaappien järjestäminen. Ja sohvalla odottaa kasa käärittäviä pyykkejä, mutta ensin on saatava kaappeihin järjestys. Meillä lapset kantavat suht mielellään oman vaatekasansa kaappiin, mutta ei ne 2 ja 4 v:t oikein saa niitä muuta kun pinon alimmalle hyllylle. Ja koululaisetkin toisinaan jättää kasan vaan johonkin... Meillä alkaa aina jokaisen siivouskerran jälkeen "UUSI ELÄMÄ" eli nyt kukaan ei sotke ja kaikki tavarat pannaan samantien paikoilleen. Joo, kestää ehkä päivän. Mutta kiva on lukea blogiasi ja nähdä työn tuloksia:)

  VastaaPoista
 13. Mä rakastan tätä blogia! Sain linkkivinkin viikonloppuna ja mitään kotitöitä en ole pystynyt tekemään, tänne asti olen tässä kahden lapsen hoitamisen lomassa ehtinyt lukemaan :)

  Mä tein esikoisen vaatelipastoon papunet.net -sivun kuvapankista kuvat ja sit pikkulapulle teipin alle tekstin viereen, että mitkä vaatteet mihinkin lipaston laatikkoon siis kuuluvat. Lähinnä miestä varten silloin aluksi, että osaa laittaa bodyt ja teepaidat samaan, sukat ja sukkahousut toiseen jne. Nyt niistä kuvista 2vee esikoinen katsoo, että mistä laatikosta voi ottaa itselleen kuivat housut. (housu ja pyjamalaatikot on ainoat, mihin pieni ylettää itse..). Kuopuksella on vasta pikkulappuset. Mun vaatekaappiin teippasin samat laput kans (omilla teksteillä) että pyykkihuollon sitä loppupäätä hoitava mies saa mun vaatteet oikeille hyllyilleen. TOIMII!!

  Meillä on kaaos. Liikaa tavaraa. Ja Facebookissa kind of samanlainen proggis menossa kaverin kanssa - mä kuvaan mun kotia ja hän laittaa mut siivoamaan = raivaamaan = luopumaan tavarasta. Hitaasti etenee...

  /Satu

  VastaaPoista