keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Kodinkoneet puhdistuvat ja hoituvat ilman myrkkyjä

Höyrysilitysrautani irtisanoi yhteistyösopimuksen ja sylki vuosien varrella pillistöihinsä keräämänsä skeidat ihanalle uudelle vitivalkoiselle paidalleni. Aaargh, se sonta ei lähtenyt edes pesussa.

Veikon Koneen myyjä kertoi, että vältän ikävät yllätykset, jos käytän silitysraudassa akkuvettä tai keitettyä vettä. Näitä vesiä käytettäessä ei tarvitse tehdä erikseen mitään kalkinpoisto-operaatioita.

Jutusteltiin myyjän kanssa sitten muidenkin kodinkoneiden huollosta. Minä luulin olleeni kätevä ekotyyppi, kun olen puhdistanut pyykkärini ja tiskarini sitruunahapolla. Sitä ei kannata tehdä. Haperruttaa nimittäin tiivisteet.

Ekoiluintoisena (ja kärsimättömänä) olen myös siirtynyt tiskikoneessa 45 asteiseen pesuohjelmaan. Sillä saa astiat ulos koneesta 38-44 minuutissa, kun pesu perusohjelmalla kestää 160 minuuttia.

Kodinkonemyyjän mielestä pikaohjelma on OK, kunhan käyttää puolet vähemmän pesuainetta. Jos ei tätä tee, saostuvat pesuainejäämät koneeseen ja heikentävät pesutulosta (se on kyllä huomattu!). Puolitin siis pesupalat kahtia ja jatkossa ostan jauhetta.Pyykkärille ja tiskarille riittää jatkossa puhdistukseksi pesu tyhjänä ja ilman pesuaineita koneen kuumimmalla ja pisimmällä ohjelmalla. Kotikalenterini muistuttaa minua nyt 3 kk välein tyhjästä pesusta. Onpa yksinkertaista. Tämä saattaa onnistua minultakin.

5 kommenttia:

 1. Kiitän tiedosta, inhoan likaisia pesuvälineitä!

  VastaaPoista
 2. No voihan kökkö uuden paidan kanssa. Heta :)

  VastaaPoista
 3. Minä havahduin vasta talvella zeoliitin olemassa oloon. Aivan liian myöhään. Vuosikausien savimömmöt muhivat jo pesukoneessa ja kylppäri haisi suolle. Moneen kertaan pyöritin sitruunahappoa 95 asteessa tuloksetta. Nyt uudessa koneessa käytetään vain nestemäistä pesuainetta. Harmi vain, että pulloista tulee valtavasti jätettä.

  VastaaPoista
 4. Hanhi: oletko kokeillut pyykinpesussa pesupähkinöitä? Mulla on ollut ne käytössä kohta pari vuotta. Sopivat meille, sillä en ole koskaan pitänyt pesuaineen hajusta vaatteissa. Nyt pyykki on hajutonta, puhdasta ja ihanan pehmeää. Ei tule zeoliittia koneeseen eikä pakkausjätettä kaatopaikalle.

  VastaaPoista
 5. Ne olkoot seuraava hankintani.

  VastaaPoista