maanantai 20. joulukuuta 2010

Ahdistava joulusiivous

Koko vuoden patoutunut kaaos- ja sotkuahdistus purkautuu aina viikolla 51.

Lapsuuden kodissani koti puunattiin joulua varten lattialistoista kattovalaisimiin. KAIKKI kaapit ja komerot järjesteltiin. Pyykkikorissa ei saanut olla aattosaunan aikaan yhtäkään likaista vaatetta. Ikkunat oli tietysti pesty ajoissa.

Minä en ole pyrkinyt mihinkään tällaiseen koko sinä aikana kun olen omaa huushollia pyörittänyt. Viimeiset neljä vuotta olen sitä paitsi tehnyt joulunaluspäivinä 12 tuntisia työpäiviä ja olen melkein oppinut ottamaan jouluvalmistelut rennosti :D

Silti, pikkuahdistus meinaa pukata pintaan. Minähän en tunnetusti osaa hoitaa asioita hyvissä ajoin kaksi kuukautta etukäteen (niin kuin fiksut kollegani tekevät.) Ehei, lahjat meillä hankittiin ja paketoitiin lauantaina 18.12. Kodin kaaos selvitettiin (ainakin osittain) sunnuntaina 19.12. Jos meillä olisi perussiistiä aina, niin eihän tässä mitään ongelmaa olisi. Mutta kun ei ole.

Muistin tehtävien pikkupalasiin pilkkomisen periaatteen ja pilkoin tehtävät hommat hyvin pieniksi paloiksi. Palkkioksi tehdystä työstä sain plus-merkin ja yliviivauksen.
Voi olla, että loput jää tekemättä. Tervetuloa joulusaunaamme rakkaat sukulaiset. Melkein mahdutte pukuhuoneessa riisuutumaan. Älkää huoliko saunan pesemättömyydestä, laudeliinoja löytyy kyllä jokaiselle.


Tyypillisesti sunnuntainen puuhasteluni keskeytettiin moneen kertaan. Normaalit päivärutiinit on hoidettava vaikka kuinka olisi joulu tulossa. Pojilla oli myös omia tärkeitä tarpeita, jotka pitää hoitaa just nyt.

Nostin siis vielä vähän omaa häntääni ja kirjasin myös ne tehtävät, jotka tein tehtävälistan ulkopuolelta. Se näytti tällaiselta tänä sunnuntaina.


Minä en siis tälläkään viikolla pyhittänyt lepopäivääni. Mutta onneksi parin päivän päästä voi pyhitellä kolmen viikon edestä.

7 kommenttia:

 1. Joo, usein sitä kyllä ei todellakaan tajua miten paljon sitä tekee asioita "listojen ulkopuolella". Koska jokuhan ne ruoat tekee ja pyykit pesee jne.. Mä kuule just tänään kauppareissun jälkeen sanoin miehelle, että mä vielä joku kerta kirjotan ylös kaiken mitä täällä kotona teen ja vastaavasti mitä se ei tee.. Jokseenkin sapetti, kun kaupasta tullessa mies kantoi kassit sisälle ja sitten meni sohvalle istuskelemaan ja koiraa paijaamaan.. automaattinen oletus oli, että MINÄ puran ne kassit kaappiin... Musta tuntuu, että jokainen meillä asuva henkilö olettaa, että kyllä äiti tekee..... ja siksi meillä on tämä kaaos, kun varmaankin sitten olen antanut kaikkien ymmärtää että niin se tosiaan on. Ja välillä en sitten vaan itsekään viitti mitään tehä kun ei muutkaan...

  VastaaPoista
 2. Sä olet ollut jo tosi ahkera! Tuo listaaminen pieniin osiin näyttää todella toimivan, joten taidan lainata metodia seuraaville päiville.

  Hyvää ja tunnelmallista joulua!

  VastaaPoista
 3. Myös minulla on vielä tuollainen tekemättömien töiden lista. Joululahjat ovat nimittäin vielä vaiheessa ja ennen voi tehdä mitään muuta. Mutta onhan tässä vielä tämä ilta ja sen jälkeen kaksi päivää. Tosin töissä ollaan molempina 16.15 saakka, mutta otetaan sitten yöstä lisää tunteja, jos ilta ei riitä.
  Oikein hyvää joulunaikaa!

  VastaaPoista
 4. Listaaminen pieniin osiin toimi, kiitos vinkistä :) (vaikka siis to do-listat on arkipäivää täällä, mutta eipä ollut ihan tähän tarkoitukseen oltu ikinä kirjoitettu...) Parhainta jouluaikaa kaikille!

  VastaaPoista
 5. Minusta sinä olet kyllä ollut perin ahkera ottaen huomioon mikä määrä lunta tuli viime pyhänä ainakin meillä! Ei saa vaatia itseltään liikoja! Kyllä teille se joulu tulee, vaikkei kaikki olisikaan vielä yliviivattu ja plussattu.

  Sanoo hän, joka laati listoja entisessä elämässään, ahdistui ja lopetti listojen laadinnan.

  VastaaPoista
 6. Ihana! Siis toi sun kakkoslista :) Sellaista se on, aina keskeytyy, jonkun "tuikitärkeäntehtävänvuoksijokaonpakkohoitaahetinytsamantien"!

  Lepoisaa joulua sinne, kaiva vaan ne laudeliinat esiin jos et ehtinyt saunaan asti ;)

  VastaaPoista
 7. Kivoja listoja:) Mä kävin joululahjoja hankkimassa eilen ja tänään. Eli aika myöhässä niinkuin ylensäkin. Ei se haittaa kun tietää mitä hakee;)

  VastaaPoista