sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Kenkiä kierrätykseen

Tällä viikolla tähän  huusholliin  tuli neljät uudet kengät. Kolmet lenkkarit ja yhdet skeittikengät. Yhtä ylimääräistä juoksulenkkariparia lukuunottamatta kaikki tulivat  todelliseen tarpeeseen.

Jotta kuitenkin pysyttäisiin tasapainossa tavaran määrän suhteen, oli löydettävä vähintään neljä kenkäparia poistettavaksi. Ajoitus oli täydellinen. Talven selkä taittui viikonloppuna, joten nyt oli hyvä hetki perata myös talvikengät kesäsäilöön, samalla kun etsin kiertoon lähetettäviä yksilöitä.


Ja helppo hommahan se meikäläiselle olikin. Pieneksi jääneitä tai juoksukimmoisuutensa kadottaneita kenkäpareja lähti kiertoon 11 paria.  Roskiin joutui 1½ paria.

Isännällä näyttäisi olevan kenkäasiat hyvin. Hänelle löytyi 11 (!) paria mustia nahkakenkiä. Lähempi tarkastelu paljasti, että kolme paria olivat tismalleen samanlaiset. Pakkasin maltillisesti viidet isännän kengät odottamaan UFFiin menoa. (Tällä kertaa annan hänelle mahdollisuuden tarkistaa poistettavat parit. Aina en ole antanut.)

Viisi paria esikoiselle pieneksi jääneitä kenkiä siirsin vinttiin odottamaan kuopuksen jalan venymistä.
Samoin huolsin ja siirsin kaikki talvikengät vinttiin. Jes, usein olen tehnyt tämän vasta kesähelteillä. Nyt olin siis todellakin ajallani. Hyvä minä!

Kokonaan poistettavia tuli siis yhteensä 17½ paria. Neljä lasketaan "tavaravirran tasapainotukseen", mutta 13½ voidaan laskea Tavara päivässä  pois - projektiin.

Tältä homma näytti. Ensin tyhjensin kaikki kengät kaapeista lattialle. Siinä niistä sai hyvän kokonaiskäsityksen. Harrastaminen on tilaa vievää puuhaa. Näistä kengistä about 70% on harrastevarusteita.


14 kommenttia:

 1. Tuttu näky monilapsisessa perheessä, nyt kun lapset ovat maailmalla . Kenkä-asiani on paremmalla mallilla eli sopivat vaatekaappiin !! Mieheni taas , joka on sota-ajan lapsi ostaa aina kengät, kun hyvät löytää mutta ei sitten raatsi ottaa käyttöön kun entisetkin on kehillään , tulen hulluksi siivotessani hänen kaappejaan ja uhkaan laittaa ne mukaan hautaan jos sattuu oikomaan ne vanhat saapikkaansa ennen minua !!!

  VastaaPoista
 2. Aivan mahtava kuva! Pahoin pelkään, että meidän eteinen peittyisi kokonaan, jos levittäisin kaikki kenkämme sinne. Ei varmaan tila riittäisi. Totesin juuri äskettäin, että pärjään hienosti koko loppu vuoden ostamatta yksiäkään kenkiä itselleni. Ja seuraavakin menisi hyvin. Ehkä vielä kolmaskin. Lapselle taas on pakko ostaa useammat kengät vuodessa, sillä jalka on aina kasvanut edellisestä kaudesta. Vuosi sitten yritin karsia omiani, mutta aika huonolla menestyksellä. Pitänee toistaa harjoitus tänä vuonna...

  VastaaPoista
 3. Anonyymi: ymmärrän tuskasi. Luopuminen tuntuu välillä olevan vaikeata vaikka ei olisi edes sota-ajan taakkoja harteilla.

  Jennin arkijärki: :-) Minä olen tätä karsimista harjoitellut jo parisen vuotta ja aika hyvältä alkaa näyttämään ... Tähän kuvaan ei ihan kaikki kengät mahtuneet... Lisäksi mulla on omassa vaatehuoneessa erikseen juhlakengät ja kesäsandaalit. Sieltäkin tosin joutaisi UFFin tms. ne parit, joita en enää pariin vuoteen ole käyttänyt. Ehkä siitä seuraava postaus.

  Tilanne teillä ja meillä varmasti helpottaa sitten, kun ei enää ole kasvavia jalkoja perheesssä.

  VastaaPoista
 4. Hieno kuva. Ehkä meiltäkin saisi napattua vastaavan kuvan. Kaksi laatikkoa lastenkenkiä odottaa meillä pienempää tallaajaa kellarissa. Harrastekenkiä on paljon ja korkokenkiäkin muutamat. Karsimisen tulokset näkyvät meillä jo, mutta paljon vielä karsittavaa.

  VastaaPoista
 5. Ihan pakko kysyä, miten poistetaan puoli paria kenkiä? Oliko siellä joukossa joku orpo piruparka? Vai niin pieniä kenkiä, että lasketaan vain puolikkaiksi?

  VastaaPoista
 6. Jep, meilläkin on juuri lähdössä yksi puolikas kenkäpari pois. Sen pari lähti joulun alla kierrätykseen.

  Noloa. Toinen menee nyt roskiin - kuten tietysti se ensin lähtenytkin on mennyt. :(

  VastaaPoista
 7. Olen alkanut raivata kämppää helpommin siivottavaksi. Unelmoin kodista, jossa olisi pelkästään tavaroita, joita käytetään. Miksi munlainen askartelua ja käsitöitä vihaava ihminen säilyttää vuosikausia jotain piipunrasseja ja rikkinäisiä vaatteita, joissa on kiva kuosi?

  Mulla on paheena kerätä papereita "tärkeät" "käytävä läpi joskus" ja "roskat" kasoihin. Ongelmaksi muodostuu keskimmäinen pino. Jos raahaan vuosia mukanani laatikollisia papereita, jotka ovat muka niin tärkeitä ettei niitä voi heittää suoraan roskiin, ne pitäisi viedä suosiolla vaan sinne roskiin. Niitä ei käy läpi ikinä.

  Ja sitä olen miettinyt, että mitä merkitystä on kirjahyllyillä? Niitä kirjoja ei lue ikinä toistamiseen, leffoja ei katso ikinä uudestaan. Ne vaan pölyttyy jonkinlaisina statussymboleina.

  Lukiessani sun blogia oon nyt saanut hirveästi lisäinspiraatiota omaan raivaukseeni.

  VastaaPoista
 8. Moikka, lähetin henkkoht viestin tuohon Gmail-osoitteeseen, mikäli se on edelleen käytössä :) Anna

  VastaaPoista
 9. Sotkis,sotkis, missä on tuo sotkis...?

  VastaaPoista
 10. Kiitos kysymästä :-)

  Sotkis huomasi pari vuotta siten että urheileminen on paljon nastempaa kuin siivoaminen. Mitä enemmän ja kovemmalla teholla treenaan sitä vähemmän epäjärjestys häiritsee.

  Lapsetkin totesivat aikanaan, että musta tuli paljon nastempi mutsi, kun aloin liikkumaan.

  Mutta taisit lukea ajatukseni. Sotkuholisti on kyllä käynyt muutaman kerran mielessäni. Tän blogin pitäminen oli kivaa. Ja saihan se mua jopa välilä vähän paikkojankin siistimään.

  Ehkäpä siis vielä joku päivä jatkan raivausraportointia tänne. Tosin eka pitäis jotain raivata....

  VastaaPoista
 11. Sotkis!!!! Huhuu,taasen perääsi huutelen. Tarttis taas saada uusia päivityksiä... Inspistä kaivataan täällä kauhiassa sekamelskassa. Ja viihdyttäviä kirjoituksiasi muutenkin :) -Katri

  VastaaPoista
 12. Hieno ja hyvin kuvainnollistava. :)

  VastaaPoista