lauantai 27. marraskuuta 2010

Ammattiraivari raivaa taloa

Ammattilaisraivari, Professional Organizer, Maria Laitinen teki meille eilen Tupatarkastuksen. Kun raivari tarkastaa tupaa, silloin ei ihastella sisustusta eikä kauhistella halkeilleita kaakeleita. Tupatarkastuksessa etsitään ratkaisuja sille, miten kotiin kertynyt tavara saadaan järjestykseen ja roju pois nurkista.

Parasta oli se, että Maria ei kauhistellut mitään. Ei täpötäyttä verstasta tai sikin sokin olevia vinttejä. Ei katastrofihuonetta. Ei sitäkään, että meillä tököttää erään kauniin peiliovikaapin edessä sähköpiano. Joulupukki toi sen viime vuonna. Sijoituspaikka on kyllä keksitty, mutta kun sinne paikkaan pitäisi ensin raivata tilaa. (Ja jos ihan rehellinen olen, täytyy myöntää että koko kapistus on jo ehtinyt hajota. Lastenjuhlissa koskettimille kaatui limpparia, ja sehän oli  sähköpianolle kuolemaksi.)

Ehkä lohduttaakseen minua, Maria kertoi joskus nähneensä pahempaakin. Yllättävää oli kuulla, että  hänen palveluitaan hyödyntävät myöskin tosi tiptop-ihmiset, joita vain sattuu ahdistamaan liian täyteen ahdetut kaapit.

Kävimme taloni läpi ja sain muutamia täsmävinkkejä.  Esimerkiksi minun kannattaisi vaihtaa printteri langattomaan versioon. Ei tarvitsisi katsella tuota kaunistusta enää olohuoneen nurkassa. Se kun  ei  mikään varsinainen  tunnelman luoja ole.Jäin vielä pohtimaan, tilaisinko Marialta kokonaisen raivausprojektin. Olisinko valmis maksamaan siitä, että raivattaisiin yhdessä joku nurkka talostamme kuntoon.  Vai olenko sittenkin luuseri, jos en selviydy tästä hommasta omin voimin?

Olen lukenut asiaa käsittelevää kirjallisuutta jokusen tuhatta sivua. Minulla on melko hyvä käsitys aihealuetta koskettavista teorioista, näkökulmista ja lähestymisvinkkeleistä.  Tietoa siis on, käytännön toteutus on hakusessa. Kehtaanko  ulkoistaa näin yksinkertaisen asian?

Toisaalta.

Kaikki tietävät miten laihdutetaan: syödään vähemmän, liikutaan enemmän.  Silti tuhannet ja tuhannet ihmiset maksavat painonvartijoille viikkopunnituksesta ja tsemppauksesta. (Minäkin olen joskus näin tehnyt)

Jokainen tietää miten viikkosiivous tehdään, minäkin. Imuroidaan ja pyyhitään lattiat, pestään vessat, kylppäri ja keittiö. Tiedän tämän. Osaan tämän. Minulla on ihan nykyaikaiset työvälineetkin. Silti olen ulkoistanut tämän helpon nakin. Enkä enää edes osaa hävetä asiaa.

Aika moni tietää miten fyysistä kuntoa kohotetaan. Jokainen osaa etsiä ja soveltaa netistä löytyviä maratonharjoittelu- ja lihaskuntotreeniohjelmia. Silti jatkuvasti kasvava määrä ihmisiä palkkaa itselleen personal trainerin. (Kaverini teki niin, ja minäkin himoitsen omaa PT:tä)

Siis miksi minä en voisi ostaa kodinraivauspalvelua? Mikä tässä ajattelussa mättää?

ps. Tervetuloa lukijaksi redshift

11 kommenttia:

 1. Kiitos! :) Voit toki ostaa tuon palvelun jos tuntuu että se on hyödyllinen, saat vastinetta rahoille, nykyistä kaaosta selvitettyä ja kenties motivaatio estää sen uudelleen syntyminen jatkuvalla pienellä siivouksella. Ei siinä mun mielestä mitään pahaa ole :)

  Mullakin on vähän taipumusta kaaoksen kertymiseen, lääniä vaan onneks ympärillä on parikymmentä neliömetriä, joten täällä ei ole ylimäärästä tilaa sotkea ja sotkijoitakin vaan minä. Taidot toki löytyy, varsinkin kun siivoan tällä hetkellä ihan ammatikseni, mutta jotenkin ne rutiinit ei ole kantautunu kotiin asti... :D

  VastaaPoista
 2. Kerroit lukeneesi kirjallisuutta aiheesta. Mitä suosittelisit lukemaan? Ja suomen kielellä pitäisi olla että ymmärtäisinkin jotain. Yritin jokin aika sitten etsiä jotain kirjastosta mutta ei löytynyt. Liekö kaikki lainassa vai onko tarjontaa vain niin vähän.

  VastaaPoista
 3. Kuule, tee tämä ihan lukijoidesi parhaaksi. Jos sinä kehtaat altistaa asuntosi ammatilaisen raivaukselle, kehtaavat siihen monet muutkin. Olemme varmasti yhtä mieltä, että ihmiset varmasti olisivat pikkuisen onnellisempia saadessaan tämän asian järjestykseen.

  T. innokas lukijasi M-K

  VastaaPoista
 4. redshift: pienessä tilassa on omat hyvät puolensa. Mielestäni ehdottomasti paras on se, että pieniin tiloihin rojua ei yksinkertaisesti voi kertyä.

  Susanna: kaivelen muistin sopukoita ja kirjahyllyjä ja teen tästä ihan oman postauksen. Ihan lähiaikoina. Lupaan :-)

  M-K: Totta. Olen aivan varma, että olisin onnellisempi, jos eläisin minimalistisessa ja aina järjestyksessä olevassa kodissa :-) Kiva, kun olet lukijani.

  VastaaPoista
 5. Hei Sotkuholisti!

  Oli ihan mahtavaa tavata sinut henkilökohtaisesti! Kirjoitustesi perusteella välittyvä kuva kodistasi oli paljon "epätoivoisempi" kuin ulospäin tai minun silmiini näkynyt todellisuus. Sotku ja sekaisuus on siis hyvin subjektiivinen asia.

  Raivausintoa sinulle! Tiedät, mistä minut tavoitat, jos tarvitset ylimääräistä käsiparia, tsempparia ja ennen kaikkea apua aloittamiseen ja homman päätökseen viemiseen ;)

  Tsemppiä myös kaikille muille kamavuorten kellistämiseen! Rohkeasti vaan tavara kiertoon!

  Maria

  VastaaPoista
 6. Ja ps. Anne Te Velde-Luomalta on juuri ilmestynyt tosi hyvä raivauskirja "Kaaoksen kesyttäjä".

  VastaaPoista
 7. Ordinarefi: Ehkä sinä olet jo kaiken nähnyt, eikä mikään hetkauta :-)

  Tosin olenhan minä tätä hommaa hiljaisesti puuhannut jo jonkin aikaa. Lähtökohta on siis ollut jotain ihan muuta kuin nyt. Vaikka vieläkin on niin paljon raivattavaa.

  VastaaPoista
 8. Ei ole häpeä! Ammattilainen näkee asiat selkeämmin ja säästää aikaa!

  VastaaPoista
 9. Yksi hyvä kirja hamstraajille ja raivaajille on Kaikki paikallaan, rojun taltuttajan käsikirja. Kirjoittanut Rita Emmett.
  ISBN 951-556-079-9.

  VastaaPoista
 10. Kiitos innostavasta ja koukuttavasta blogista!

  terv. "kohtalotoverisi" T-R

  ps. Karen Kingston: Paikat kuntoon feng shuin avulla on myös lukemisen arvoinen kirja.

  VastaaPoista
 11. T-R ja Komerox ky:
  Kirjoitin eilen postauksen kirjallisuudesta ja julkaisin sen ajastuksella. Kumpikin noista kirjoista on mainittu postauksessani.

  Taidanpa julkaista postauksen kuitenkin jo nyt, kun mielenkiinto on herätetty :-)

  VastaaPoista