maanantai 29. marraskuuta 2010

Sotkuholistia inspiroivaa kirjallisuutta

Susanna pyyteli  kommenttilootassa vinkkejä raivaus- ja järjestelykirjallisuudesta. Puhkuin nimittäin aiemmassa postauksessani lukeneeni asiasta lähes kaiken, tai ainakin tuhansia sivuja.

Tutustuin aiheeseen ensimmäisen kerran kuutisen vuotta sitten ollessani hoitovapaalla. Sen jälkeen, kun poikani vihdoin 2,5 vuotiaana alkoi nukkua yönsä ilman heräilyjä, käytin valvomisesta vapautuneen ajan netissä roikkumiseen ja löysin silloisen lempisaittini  Flyladyn.

Täältä on peräisin kiiltävän tiskipöydän periaate sekä baby-steps vauva-askeleet.

Onneksi sivustosta löytyy myös riisuttu versio suomeksi. Näissä amerikkalaisissa saiteissa (flylady ja myöhemmin mainittava AT) on mielestäni ongelmana materiaalin runsaus ja sekava esittäminen. USAssa ei  ilmeisestikään tunnusteta ajatusta "less is more".Inspiraation etsimiseen  ihan ehdoton ykköslempikirjani aiheesta on Karen Kingstonin Paikat kuntoon feng shuin avulla. (kuva: booky.fi) Luin ensin alkuperäisversion, Clear Your Clutter with Feng Shui. Ahmin sen ja innostuin. Myöhemmin ostin oman suomen kielisen kappaleeni.

Tässä opuksessa analysoidaan mitä roju on  ja miksi siitä pitäisi päästä eroon. Eri kohteet ja ongelma-alueet, paperipinoista ulkovarastoihin, käydään  yksityiskohtaisesti läpi. Jossain kohdin kirjoittaja tosin on  liian  fanaattinen. Minusta esim. kaikkia valokuvia ei pidä hävittää.

Kirjan paras anti ovat  hyvät käytännönläheiset vinkit  ja inspiroiva ote. Jos feng shui -filosofia ja siirappiset self help -selviytymistarinat eivät  töki, tämä kannattaa lukea. Kirjassa on nimittäin amerikkalaistyylisiä, hieman hipahtavia, esimerkkejä ihmisistä, joiden surkea elämä on muuttunut  rojun raivauksen myötä auringonpaisteeksi.


Vuosi sitten  hankin  Rita Emmetin Kaikki paikallaan - rojun taltuttajan käsikirja. Jos ei ole aiheesta aiemmin lukenut, tämä on hyvä ja konkreettinen opas ensikertalaiselle. (Minulle kylläkin tuli "tell me something new" -fiilis. Rojun raivaus on aihe, josta ei  kovin montaa uniikkia kirjaa ehkä saa aikaiseksi).  Kirja on lähes täydellinen itsehoito-opas. Kussakin kappaleessa on harjoituksia ja pohdittavia kysymyksiä.

Viimeisin innostuksen lähteeni on aihetta sisustuksellisesta näkökulmasta tarkasteleva Apartment therapy - the eight-step home cure. Kirjoittaja Maxwell Gillingham-Ryan. Tässä on mukavaa uutta potkua raivauksen käsitteleyyn. Maxwellillä on myös nettisaitti joka on aidosti sosiaalinen ja interaktiivinen. AT:hen hurahtanut joukko käy saitilla läpi omia  asuntoterapia-sessioitaan. Porukka mässäilee  ennen ja jälkeen kuvilla ja tsemppaa toisiaan. I like! En kylläkän ole itse vielä uskaltautunut mukaan. Yksi asia tökkii: Maxwell on joko tajuttoman tehokas tai sitten täysin epärealistinen. Pitäisi olla melkoinen superwoman,että  selviäisi Maxwellin hommista annetussa ajassa.

Juuri ilmestyneeseen Anne Te Velde-Luoman Kaaoksen kesyttäjä -kirjaan en vielä ole ehtinyt tutustua.
Toivottavasti kirjassa on oma uusi tarkastelunäkökulma, sillä onhan tämä peruskaura aika pian rouskutettu loppuun tämän aiheen tiimoilta.

Niskalenkki arjesta -blogi on analysoi  blogissaan  Donna Mallin kirjaa  Koti siistiksi - 500 vinkkiä tavarapaljouden taltuttamiseen.

Eiköhän näillä saa jo muutaman viikonlopun kulumaan. Sekä suomea että englantia taitavat lukijat :-)

ps. tervetuloa lukijaksi Ansku60

6 kommenttia:

 1. Kiitos :)! Kävin jo hakemassa kirjastosta tuon Paikat kuntoon Feng Shuin avulla. Illalla pääsen sitä lukemaan ja virittäytymään joulusiivous-tunnelmiin :).

  VastaaPoista
 2. Hyvä Susanna! Kerro sitten innostiko tuo kirja sinuakin.

  VastaaPoista
 3. Hei!
  Löysin tänään blogisi. Omalla kohdallani on tilanne, että olen jo yli kaksi vuotta suunnitellut aloittamista. Syitä, niin oikeita kuin verukkeitakin riittää estämään aloittamisen. Edelleen toivon ja oletan, että ensi vuoden aikana kaksiostani kuoriutuu aikuisen naisen siisti asunto. (niin vaRRRmaan..)
  Kello on yksi yöllä, joten ajattelin nyt vain jättää tassun jäljen käynnistäni ja palata tutkiskelemaan tarkemmin päivän valossa, jos sopii?
  Kiitos,
  Stansta. =)

  VastaaPoista
 4. Kiitos tästä(kin) postauksesta! Itsekin mietin, voiko asiasta kirjoittaa paljonkaan sellaista, mitä itse kukin ei jo tietäisi ennalta. Kuitenkin tuntuu niistä kirjoista saa silti jotain tsemppiä tai uskoa itseen. Luettuani Rita Emmetin kirjan olen ainakin itse katsonut asioita hiukan toisin. Olen onnistunut paloittelemaan projektin pieniksi osasiksi, joiden onnistunut hoitaminen on lisännyt tunnetta, että jopa _minä_ voin ylläpitää kohtuullista siivoa. Paljon on kyllä vielä tehtävää...

  VastaaPoista
 5. Paikat kuntoon Feng Shuin avulla-kirja on jo yli puolen välin. Huomasin vain ettei se oikein sovellu iltalukemiseksi ennen nukahtamista, sillä kirja innostaa tarttumaan toimeen juuri nyt. Keskellä yötä se ei ole kovinkaan järkevää. Aamulla into on taas jos laantunut joten parasta lukea kirjaa vaikka aamuteetä juodessa, kääriä hihat ja tarttua toimeen :).

  Siellä on paljon asioita joita ei tule ajatelleeksi, esim. paljonko tavaran säilytys maksaa. Mietin että kodit maksaa keskimäärin noin tonnin neliö joten kallista on säilytellä ylimääräistä roinaa. Kyllä jokaiselle neliölle olisi varmaan muutakin käyttöä.

  Erityisesti huvitti myös maininta että toiset rakastavat tavaroitaan niin että hamstraavat lämpimän ja kuivan autotallinsa täyteen tavaraa (jonka arvo on korkeintaan muutamia kymppejä) ja sitten säilyttävät arvokkaita autojaan säiden armoilla. Arvaa vaan missä meidän auto seisoo :D!

  VastaaPoista
 6. Mä sain juuri sen Anne Te Velde-Luoman kirjan lainaan, kaksi kappaletta olen lukenut ja kokenut sellaisia ahaa-elämyksiä, etten olisi uskonut. Lainaaja pakotti miehenkin lukemaan sen, mä luulen, että mies suostuu. Tästä tulee hyvä. Meidän kodista tulee hyvä. Mä saan mun vaatehuoneeseen vielä joku päivä vaatteitakin - opiskeluluentomuistiinpanot lähtee nimittäin ihan just!

  Mitä itse pidit, joko olet lukenut?

  ps. mä olin ennen yksi anonyymeistä kirjoittajista, kuittasin etunimellä viestit :)

  VastaaPoista