perjantai 19. maaliskuuta 2010

Kodin paperiroju

Miten kodin paperiroina setvitäään?.

Mitä papereita täytyy säilyttää? Kuinka kauan?
Pitääkö maksetut laskut säilyttää? Mitkä niistä?
Entä mihin tarvitaan toissa kuukauden palkkanauhaa? Tarvitaanko sitä? Minä en ole koskaan tarvinnut, vaikka säästänyt olenkin.

Paikallislehdessämme oli seikkaperäinen artikkeli kodin papereiden arkistoimisesta ja säilyttämisestä,  mutta talteen ottamani leike, yllätys yllätys, hävisi kaiken roinan keskelle.

Hyviä neuvoja otetaan vastaan :-)

Tässä osa epämääräisistä papereistamme, jotka odottavat arkistointia. Tätä kasaa sitten peuhataan, kun pitää selvittää esim.miksi posti toi karhulaskun tai milloin on viimeksi tilattu polttoöljyä. Tänä vuonna viime vuoden öljylaskua ei löytynyt, ja eräs kaunis lauantai-ilta öljy sitten loppui kesken saunomisen. Tukan pesu kylmällä vedellä oli melko haipakka toimitus.

4 kommenttia:

  1. Maksettuja laskuja ei tarvitse säilyttää, muutoin kuin mahdollisen takuukuitin yhteydessä olevat. Näille on hyvä varata oma kansio välitaskuilla, joihin takuukuitit on hyvä sujauttaa yhdessä käyttisohjeiden kanssa.

    Pankin tiliotteet on hyvä tilata paperisina, keräämälle ne vuodeksi kerrallaan kansioon, löytyvät helposti niin sähkölaskun kuin öljylaskunkin päivämäärät. Lisäksi jos ostokset tekee pääsääntöisesti korteilla, noista tiliotteista voi vuoden lopussa tehdä yhteenvedon josta näkee paljonko rahaa kului viihteeseen, ruokaan, vaatteisiin ja polttoaineisiin. Nykyisin kun eri artikkelit haetaan eri myymälöistä ns. sekatavarakauppoja joista saisi ruoan lisäksi kenkiä ja vaatteita ei juuri ole. Kauppakuittien säästäminen ja läpikäyminen on ihan liian työlästä ja aikaavievää.

    Lasten piirrustuksia kannattaa säilöä pahvilaatikkoon. Yksi piirrustus per lapsi per kuukausi. Noin yhden laatikon täyttyminen kestää kaksi kolme vuotta. Vaikka lapset kasvavat piirrustaidon kehittymistä on hauska seurata. (itselläni 11 ja 13v. lapset ja edelleen kerään parhaita paloja)

    Vakuutuspapereista tulee vuosittain uudet asiakirjat. Kun uudet tulevat, voi vanhat hävittää kansiosta, niillä ei ole muuta kuin tunne arvoa.

    Verotukseen tarvittavat kuitit on hyvä kerätä omaan mappiinsa, tai pahvikansioon, johon niitä ei tarvitse rei´itellä tai ujutella, vaan lisätä aina päällimmäiseksi uusin.

    Kaikki paperit noissa pinoissa joissa on vuosiluku 2008 voi hävittää. Tähän aikaan vuodesta uskaltaisin hävittää jo suuren osan 2009 papereistakin. Ainoat paperit joita ei kannata hävittää on talokauppojen asiakirjat ja autoa koskevat asiakirjat.

    Koska näin henkilökohtaisia papereita ei kannata kierrätyslaatikkoon pudottaa, suosittelen silppuamaan paperit tai vaihtoehtoisesti keräämään suureen tynnyriin ja polttamaan keväällä yhdessä piharoskien kanssa.

    VastaaPoista
  2. Aijai, tämä osui pahasti ja upotti!

    Syyllistyn koko ajan turhaan tärkeiden papereiden keräilyyn, pinoamiseen ja järjettömään säästelyyn. Tämä on aivan mahtava blogi, aion seurata tiukasti. Miten muuten perheenjäsenesi ovat suhtautuneet pintojen ja kaappien siistiytymiseen?

    Anonyymikommentoijalle kiitokset, aion printata tuon listan jääkaapin oveen.

    VastaaPoista
  3. Takuukuiteista sen verran että yleensä ne nykyään tulostetaan lämmönherkälle paperille, josta lähtee väri jopa kuukauden päästä mikäli tuli säilytettyä tarpeeksi lähellä muovia. Kannattaa siis tarkistaa jos scannattu versio tästä käy, mikäli kuittia on näytettävä viallisen tuotteen takia takuun vielä ollessa voimassa.

    Muitakin papereita voi suosiolla scannata sen sijaan että säilyttäisi kamalan määrän mappeja. (Tietsikka sitten externalille varmuuskopiona; itse olen hulluna Time Machineen!)

    Lasten piirustuksista näin mainion idean, mahtoiko olla Martha Stewartin sivuilla. Otetaan valokuvat näistä ja tehdään kollaasi eli pienennetään kaikki esim. vuoden aikana otetut valokuvat ja tulostetaan yhdelle "taideteospaperille". Sairaan hyvä idea.

    Kuuleman mukaan joissakin firmoissa säilytetään budjettipaperit (siis kaikki kuitit jne. liitteinä) viisi vuotta jonka jälkeen voi suosiolla heittää ne pois. Omalla kohdallani en kuitenkaan tule koskaan menettelemään tällä tavalla, sillä perheessä tapahtui ikävä, vuosia kestävä välikohtaus isoäidin kuoleman jälkeen, jolloin järjestelmällinen äitini kiitti korkeampia tahoja siitä että oli säästänyt aivan kaiken. Oikeudessa jopa henkilökohtaiset päiväkirjat käyvät todistusaineistona. Scanneri, kunhan rahat on kerätty kasaan, tulee olemaan paras ystäväni tästä syystä.

    Nykyään minulle tulee postiluukun kautta onneksi tosi vähän makuloitavaa, joten ostin joulun jälkeen manuaalisen pienen makulointilaitteen; maksoi alle 10 €. Pankkien tiliotteet tulevat elektronisessa muodossa, kuten myös luottokortin laskut, eli nappaan ne säännöllisin väliajoin omalle koneelle. Ennen maksamista käyn aina läpi kaikki kohdat, jolloin myös selviää tarvitseeko joitain kuitteja säästää vai ei.

    VastaaPoista
  4. Todella hyviä vinkkejä Anonyymiltä ja Kotijumalattarelta - kiitos! En olekaan vielä ehtinyt perehtyä papereiden selvittämiseen. Perehdyn teoriaan (heh) ja kerään hyviä vinkkejä.

    Yritän kyllä saada kaiken mahdollisen sähköiseksi. Pikkasen hirvittää siinä kyllä se säilyminen. Tiputin tammikuussa ulkoisen kovalevyn ja se hajos. Montakohan varapaikkaa pitäis sähköisille dokumenteille olla.

    M-A: tosi kiva kuulla, että tykkäät blogistani :-) Kiva kuulla, että jotain muutakin kiinnostaa tälläinen melko tylsä arkinen asia. Perheen suhtautuminen on ollut ihan hyvä. Olen ryhtynyt tähän projektiin niin pienin askelin, että tämä ei ole vielä järisyttänyt perherauhaa. Ja mikä hienointa - tämä on kyllä aktivoinut miestänikin olemaan vähän vähemmän sotkuholistinen :-)

    VastaaPoista